Forum myiPhone.com.pl : wszystkie tajemnice iPhone'a, iPada, iOS, Apple w Twoim zasięgu

Zamiana dysków miejscami w MacBook Pro

Sprzęt na którym działa Mac OS (MacBook, iMac, etc.) i problemy ze sprzętem

Postprzez iNarek Pn, 23 cze 2014, 17:44:21

Cześć,

zmagam się dziś z małym problemem.. Posiadam MacBook'a Pro 15" Mid 2012 (MD103). Jakiś czas temu rozbudowałem go o dysk SSD. Standardowy HDD włożyłem w miejsce napędu optycznego, a na jego miejsce powędrował Samsung SSD 840 Pro 256GB. Nie mam skonfigurowanego FusionDrive, więc oba dyski widnieją w komputerze jako osobne. System oczywiście postawiony na SSD (jest też partycja BootCamp z Win7). Na HDD trzymam filmy, zdjęcia, muzykę itp.. Wszystko działa idealnie. Przeszkadza mi jedynie dźwięk HDD. Jako, że siedzi w miejscu napędu, jest pod klawiaturą, gdzie dźwięki nie są tak dobrze izolowane. W nocy szum jest denerwujący (często dysk się wyłącza ale gdy pracuje strasznie to przeszkadza). Postanowiłem zamienić dyski miejscami, czyli SSD trafia w miejsce napędu, a HDD wraca na swoje fabryczne miejsce. Niestety po tej operacji MacBook nie startuje. Wyświetla się jedynie ikonka braku nośnika. Resetowałem wielokrotnie NVRAM, próbowałem ręcznego wskazania na dysk rozruchowy - brak postępów. Gdy podłączam dyski tak, jak były wcześniej wszystko wraca do normy. Czy wiecie może jak to rozwiązać? Czy w ogóle coś takiego jest możliwe? Teoretycznie nie powinno być z tym problemu. Wiem, że oba gniazda to SATA III, więc co za różnica z którego uruchamiam system?
MacBook Pro Retina 13" Early 2015 iPhone 6S 64GB Space Gray iPad Air 2 64GB Gold WiFi + Cellular
Avatar użytkownika
iNarek
 
Posty: 824
Dołączył(a): Śr, 12 lis 2008, 21:16:11
Mój: iPhone 6
iOS: 10.3.1
Jailbreak: Nie
Game Center: F0rfiter


Postprzez greg3053 Pn, 23 cze 2014, 17:59:49

Prawdopodobnie rozwiazanie twojego problemu to postawienie osx od nowa na nowym dysku.
Ja mam podobna konfiguracje jak ty z różnica taka ze bootcamp mam na dysku zwykłym w miejscu napędu.
greg3053
 

Postprzez mymon Pn, 23 cze 2014, 19:57:58

iMAREQ napisał(a):próbowałem ręcznego wskazania na dysk rozruchowy - brak postępów

a możesz to rozwinąć? ;)
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez iNarek Pn, 23 cze 2014, 21:34:48

Po włączeniu wciskam alt i z dostępnych dysków wskazuje SSD ;)
MacBook Pro Retina 13" Early 2015 iPhone 6S 64GB Space Gray iPad Air 2 64GB Gold WiFi + Cellular
Avatar użytkownika
iNarek
 
Posty: 824
Dołączył(a): Śr, 12 lis 2008, 21:16:11
Mój: iPhone 6
iOS: 10.3.1
Jailbreak: Nie
Game Center: F0rfiter

Postprzez mymon Wt, 24 cze 2014, 00:18:01

nom w Satrup Manager zaznaczasz SSD i co następuje ;)
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez FiTzu Wt, 24 cze 2014, 07:26:15

A ja zadam inne pytanie. Backup w TimeMachine zrobiony?
Nie pomagam na PW. Do zadawania pytań służy forum.
Chcesz wygrać aplikację? Sprawdź aktywne konkursy -> Konkursy myiPhone
.Bombing.For.Peace.Is.Like.Fucking.For.Virginity.
Avatar użytkownika
FiTzu
 
Posty: 8256
Dołączył(a): Pn, 15 wrz 2008, 12:58:05
Lokalizacja: Sosnowiec
Mój: iPhone 6
iOS: 9.3
Jailbreak: Nie
Game Center: iFiTzu

Postprzez iNarek Wt, 24 cze 2014, 08:13:00

mymon@, niestety nic.. Jest tylko biały ekran.. Gdy próbuję uruchomić Windowsa z BootCamp wyrzuca komunikat o braku nośnika.

FiTzu@, niestety nie.. Nie mam TimeCapsule ani wolnego dysku przenośnego na chwilę obecną..
Ostatnio edytowano Wt, 24 cze 2014, 08:13:21 przez iNarek, łącznie edytowano 1 raz
MacBook Pro Retina 13" Early 2015 iPhone 6S 64GB Space Gray iPad Air 2 64GB Gold WiFi + Cellular
Avatar użytkownika
iNarek
 
Posty: 824
Dołączył(a): Śr, 12 lis 2008, 21:16:11
Mój: iPhone 6
iOS: 10.3.1
Jailbreak: Nie
Game Center: F0rfiter

Postprzez mymon Wt, 24 cze 2014, 09:05:33

Generalnie system powinien wystartować z dysku systemowego po jego wskazaniu a potem musisz w systemie ustawić to na stałe w system >> preferences >> startup disk
Ale że nie masz błogosławieństwa Apple to może być że nie wystartujesz i nie pomoże naprawianie/przenoszenie/reinstalacja systemu ;)
Wiem że Crucial działa na 100% jako dysk systemowy w OptiBay - z Samsungiem były problemy ponad dwa lata temu ale możliwe że od tego czasu wyszła aktualizacja firmware - nie sprawdzę bo kupiłem dysk "Apple" wyprodukowany przez Toshibę
Sugestie:
1) zrobić upgrade EFI choć są dyski SSD które nawet z najnowszym bootloaderem nie startują w OpticalBay z winy niekompatybilności producentów z innych parafii
2) trzeba wtedy szukać u nich firmware update ;)
3) W Startup Managerze masz recovery drive? - może zaskoczy i pozwoli Ci na naprawę systemu
4) Możesz jeszcze odpalić MB w trybie recovery i zobaczyć czy da się "naprawić dysk"

Może się też okazać że po tych wszystkich zabiegach MB nie wystartuje z SSD bo dysk nie ma błogosławieństwa Apple a producent nie wydał kompatybilnego firmware - w tym wypadku czeka Cię przesiadka do HDD Bay :bezradny:
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez iNarek Wt, 24 cze 2014, 11:48:53

SSD od dawna siedzi w HDD Bay i z tym nie ma problemu.. Poszukałem w sieci informacji na ten temat. Ogólnie MacBook'i z lat 2011/2012 mają ten problem - dyski SSD nie chcą działać w Optibay, a nawet jeśli działają to na wymuszonym na dysku trybie SATA II. Z tego co udało mi się wyczytać najczęściej są to dyski OCZ.. Samsungi w ogóle nie chcą startować z Optibay... Spróbuję aktualizacji oprogramowania SSD, może to coś zmieni..
MacBook Pro Retina 13" Early 2015 iPhone 6S 64GB Space Gray iPad Air 2 64GB Gold WiFi + Cellular
Avatar użytkownika
iNarek
 
Posty: 824
Dołączył(a): Śr, 12 lis 2008, 21:16:11
Mój: iPhone 6
iOS: 10.3.1
Jailbreak: Nie
Game Center: F0rfiter

Postprzez mymon Wt, 24 cze 2014, 12:29:49

nom nie doczytałeś i nie zrozumiałeś mojego wywodu
Problem z SSD w MB 2011 został rozwiązany przez Aple po update EFI i dzięki temu można sobie zapakować dowlny SSD - problem był jednak z działaniem TRIM (pisałem o tym dość szczegółowo - możesz to sobie odkopać bo nie będę na nowo tego wałkował)
Samsung będzie działał w HDD bay - o tym również pisałem...
Sam go nawet polecałem do starszych MBP jeśli ktoś z jakichś przyczyn (najczęściej finansowych) nie chciał kupić dysku z błogosławieństwem Apple i kilka osób za moją rekomendacją kupiło właśnie Samsunga bo TRIM działa z automatu (problem jest z 10.10 ale też podałem rozwiązanie w innym wątku)
Samsung w OptBay też działa! - problem by był dyskiem bootowalnym/systemowym i nie masz racji że SSD nie działają albo że trzeba wymuszać SATA II - kup sobie dysk "Apple" albo Crucial'a i będziesz miał SATA III bootowaly/systemowy w OptiBay :P
Napisałem wyraźnie w poprzednim poście że może być że Samsung w OptiBay nie zatrybi jako bootowalna systemówka ale podałem Ci też kilka opcji do sprawdzenia
Nie mam jednak zamiaru po raz kolejny ścierać się z wiedzącymi lepiej po tym jak wielokrotnie przekonywano mnie na myiphone że nie ma znaczenia jaki sprzęt, że wszystko działa, ba nawet na hackszrocie OSX działa stabilnie - a potem co chwilę wychodzi że zaklinacie rzeczywistość :im_stupid:
Powodzenia! :kciuki:
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Dodaj do:  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot
Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości