Nie wiem, czy problem ze ściągnięciem potrzebnych plików z Cydii jest spowodowany problemami Cydii, czy czymś innym, więc jeśli nie udaje ci się to bezpośrednio przez Cydię polecam sposób zamieszczony poniżej.
Czego potrzebujemy?
*iPhone/iPod Touch po JB
*Zainstalowane Open SSH z Cydii
*któryś z programów do połączenia z iPhone'm -> pokażę na przykładzie WinSCP
*MobileTerminal zainstalowany z Cydii, może też być Putty(na PC)
*BossPrefs zainstalowane z Cydii
*Zainstalowany na PC program Wiki2Touch Transfer Tool
*Parę godzin czasu...
Jeśli aplikacja wikisrvd instaluje ci się z Cydii bez problemu, to przejdź niżej
1. Ściągamy plik -> wikisrvd-bossprefs-20080806-1
2. Łączymy się z iPhone przez WinSCP i przerzucamy w/w plik do ścieżki
- Kod: Zaznacz cały
/private/var/tmp

3. Włączamy na telefonie MobileTerminal.
Rejestrujemy się jako root:
su root
hasło:
alpine
a następnie:
cd /tmp
i:
dpkg -i wikisrvd-bossprefs-r137-20080806-1.deb
czekamy aż proces dobiegnie końca i wyłączamy Mobile Terminal
4. Włączamy BossPrefs i włączamy Wiki2Touch

5. Następnie musimy wyedytować plik com.wiki.wikisrvd.plist, abyśmy mieli język polski w Wikipedii
plik znajduje się w:
/System/Library/LaunchDaemons/
Edytujemy, za pomocą WinSCP tj.:

Zapisujemy ustawienia za pomocą "Dyskietki" w oknie edycji
REEBOOT IPHONE (nie respring - Wyłącz i włącz, albo REBOOT za pomocą BossPrefs/SBSettings)
6.Teraz tworzymy ikonkę:
-uruchamiamy Safari
-wpisujemy adres
127.0.0.1:8080/index.html
-dodajemy stronkę jako ikonkę, żeby mieć do niej bezpośredni dostęp ze Springboard,
(w safari: "+" -> "Dodaj jako ikone" ->Nazywamy po swojemu np. "Wikipedia" -> "Dodaj")
no chyba że nie chcemy, to dodajemy jako zakładkę
Po tym wszystkim po włączeniu Cydii oczywiście pojawia się aktualizacja do Wikisrvd, ale wciąż nie chce mi się zainstalować, a ja wciąż nie wiem czy to wina Cydii, czy aplikacji, może z czasem minie ten problem...
Od tej pory mamy zainstalowanego jedynie klienta Wiki2Touch, teraz trzeba zgrać bazę danych i przekonwertować
Uruchamiamy Wiki2Touch Transfer Tool
Step 1
zaznaczamy "others" i wpisujemy "pl" a następnie wybieramy "Download"

w chwili pisania tego tutka aktualna baza danych wikipedii.pl zajmuje jakieś 472MB, więc "ssanie" trochę potrwa. Można sobie pojechać na basen, obejrzeć film, żeby nie marnować naszego jakże cennego czasu, co zresztą zrobię
Jeśli ktoś chce, to mogę udostępnić ściągniętą przeze mnie bazę danych (6.02.09).
Step 2
(4 godziny później )Po ściągnięciu bazy danych i podpięciu iPhone'a kablem podajemy w "Select your download file" ścieżkę do ściągniętej bazy danych

Zaczyna indeksować. Trwa to około pół godziny.
Jeśli po indeksowaniu nie wgra się automatycznie do iPhone, to:
Uruchamiamy ponownie Wiki2Touch Transfer Tool
i przechodzimy do Step 3
Wybieramy opcję: "Upload an already indexed file to iPhone/IpodTouch" -> "..." i tam powinien się pojawić plik articles_pl.bin zaznaczamy go i klikamy "Upload". Jeśli to dalej nie pomoże, to idziemy do ścieżki w której znaleźliśmy nasz plik articles_pl.bin, wybieramy go i images_pl.txt, a następnie za pomocą WinSCP czy iPhoneBrowsera kopiujemy oba pliki do:
/private/var/mobile/Media/Wikipedia/pl
Wchodzimy w BossPrefs, odznaczamy i zaznaczamy ponownie opcję Wiki2Touch. wychodzimy na Springboard i WRESZCIE możemy się cieszyć wiki offline
powodzenia
EDIT:
Poza tym chciałem jeszcze dodać, że podczas indeksowania niektóre pojęcia są omijane. Nie wiem od czego to zależy, ale mi np. ominęło ok 17000 pojęć (nie jest to dużo). Przeważnie sa to pojęcia, których wytłumaczenie zajmuje np. jedno zdanie...
Podczas indeksowania, na dole, podawany jest stan. Skipped = opuszczone. Może wam aż tylu nie opuści... :]
Jeszcze jedno:
Jeżeli zrobicie upgrade wikisrvd do wersji 20080814, to pliki articles_pl.bin i images_pl.txt musimy wrzucić do ścieżki
/private/var/mobile/wikisrvd/daemon/xx/
a z nazw plików usunąć _pl
Aktualizacja wikisrvd jest przeznaczona dla JEDNEGO języka, więc jak chcecie więcej, to nie aktualizujcie, bo nie ma potrzeby.
Jeśli chcecie dograć obrazki, to po ściągnięciu bazy danych uruchamiamy program ImageGetter który ściągneliśmy w paczce i na podstawie naszego pliku images.txt (tym od którego ocięliśmy "_pl") będzie zgrywałobrazki. trwać to będzie kolejnych kilka godzin... potem wrzucamy tam gdzie wcześniej na iPhone.
btw. do napisania tutka korzystałem ze strony http://code.google.com/p/wiki2touch/;
chaotycznego opisu z MyApple,
no i z jakich 6 godzin prób i błędów