Forum myiPhone.com.pl : wszystkie tajemnice iPhone'a, iPada, iOS, Apple w Twoim zasięgu

WiFi - co i jak.. - krok po kroku

Tutoriale, Pewne i skuteczne sposoby użytkowników

Postprzez mymon Pn, 18 sty 2010, 14:27:30

Zanim napiszesz kolejnego posta o tym że masz problem z WiFi upewnij się że przeszedłeś przez wszystkie poniższe kroki
Wcześniej jednak zapoznaj się z kilkoma ważnymi pojęciami

WiFi to komunikacja bezprzewodowa w standardzie 802.11x Aby komunikacja została nawiązana potrzebne są dwa urządzenia i przekaźnik sygnału W domowych sieciach jest to najczęściej ruter WiFi pełniący funkcje
Rutera - trasuje ruch internetowy z sieci domowej do Internetu i z powrotem oraz pomiędzy urządzeniami w sieci lokalnej
Access Pointa - przekaźnika sygnału między urządzeniami bezprzewodowymi
Serwera DHCP - przydziela adresy IP

Powodów dla których Twój iPod/iPhone nie łączy się z Internetem może być wiele To że jeszcze wczoraj działał a dziś już nie i to że Twój laptop i drugi iPhone łączy się bez problemu nie skazuje jeszcze Twojego urządzenia na serwis

1 - RESTART
Ruter Wifi jak każde urządzenie elektroniczne ma prawo się zawiesić W zależności od sprzętu jednym ruterom zdarza się to częściej innym rzadziej ale wszystkie mają do tego prawo dlatego pierwszą rzeczą jest re-boot rutera
w tym celu wyciągnij kabel zasilania z rutera na 5 sekund i wepnij go z powrotem - spowoduje to automatyczny restart

2 - CONNECTION

Z jakiegoś powodu Twój gadżet nie chce połączyć się z ruterem choć jeszcze wczoraj wszystko działało normalnie a Twój laptop łączy się bez problemu
Laptopy maja znacznie silniejsze anteny przez co są bardziej odporne na zakłócenia a przy tym maja system lepiej radzący sobie z transmisja i auto-negocjacją połączenia b/g
Zaloguj się do rutera i sprawdź następujące dane
Access Controll - filtrowanie Adresów MAC powinno być wyłączone (jak już nawiążesz połączenie z ruterem możesz je później włączyć ale jeśli coś jest nie tak lepiej je chwilowo wyłączyć bo to może być jedna z przyczyn problemu)
802.11g only - domyślnie rutery maja włączoną transmisje w standardzie b/g (mix) Czasami nowe urządzenie nie jest wstanie nawiązać połączenia w tym trybie wiec warto przełączyć Ruter na szybszy standard G only (6-54Mb)
SSID - Identyfikator Sieci (nazwa naszej Sieci Wifi) - należy sprawdzić czy jest unikatowa - może być że sąsiad też ma sieć nazwaną "Linksys" i stąd nasze problemy
Frequency Channel - kanał transmisji - jedna z najważniejszych rzeczy w sieci bezprzewodowej
Małe gadgety często nie ogarniają tych samych zakresów co znacznie lepsze karty sieciowe w laptopach Przełącz się na środkowy kanał (5-2432, 6-2437, 7- 2442)
Upewnij się że sąsiad nie ma swojej sieci ustawionej na tym samym kanale bo jeśli ma mocny ruter może powodować zakłócenia
Security - zabezpieczenie hasłem to dość popularna opcja w ruterach WiFi jednak czasami najlepsze zabezpieczenie okazuje się zaporowe dla iPhone Jeśli masz problemy z połączeniem to chwilowo zrezygnuj z security albo chociaż ustaw najpopularniejszy standard by mieć pewność że nie jest one problemem dla iPhone
W tym celu ustaw zabezpieczenie na WPA-PSK z TKIP (hasło 8-12 znaków)
DNS - wiele linksysów ale i innych ruterów ze starszym softem czasami nie przekazuje adresu DNS od dostawcy Twój telefon/laptop normalnie się łączy ale nadal nie może korzystać z internetu
Ustaw sobie stały adres DNS by mieć pewność że ruter przekaże go dalej
DNS 1) 208.67.222.222
DNS 2) 8.8.8.8


3 - IP Address- Masz już połączenie z ruterem ale ciągle nie możesz połączyć się z internetem? Sprawdź czy IP które masz w ustawieniach jest z tej samej klasy co IP na ruterze
Jeśli coś jest nie tak zrób reset ustawień sieciowych w iPhone Będziesz musiał ponownie wyszukać SSID i wpisać hasło Jeśli to nie pomoże zainstaluj Push Fix App
Kod: Zaznacz cały
repo: cydia.iphoneil.net

Jeśli i to nie pomoże czeka Cie restore Podłącz iPhone do komputera i przywróć iPhone do ustawień fabrycznych Zanim jednak zrobisz JB sprawdź czy po restore iPhone łączy się z Internetem przez Wifi - jeśli tak to możesz robić JB jeśli nie to wgraj soft jeszcze raz ale w trybie DFU

4 - Zaufany Access Point - jeśli po wszystkich powyższych krokach nadal nie możesz połączyć się z WiFi idź do znajomego i sprawdź telefon u niego żeby mieć pewność ze to mimo wszystko nie sprawka Twojego Rutera
Jeśli nawet po Restore nie możesz połączyć się z WiFI znajomego u którego łączyłeś się wcześniej to wszystko wskazuje na uszkodzenie modułu WiFi w Twoim iPhone

5 - SERWIS - Moduł WiFi jest wymienialny w dobrych serwisach jednak jest to zabieg ostateczny Serwisant musi wylutować stary moduł WiFi i w jego miejsce wlutować nowy
Jest to już ingerencja w płytę i nie ma 100% pewności że nowy moduł będzie działał X lat
Może się okazać że po kilku miesiącach WiFi znowu padnie Dlatego lepszym i tańszym rozwiązaniem jest wymiana całej płyty
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak


Postprzez proNoname Wt, 2 lut 2010, 01:09:09

Dzis uruchomilem 3GS i niestety nie chce sie laczyc z moim routerem (przed JB i po redsnowem to samo) - oczywiscie MAC dodany, wszystko co mozliwe zmienialem (g mode, zmienialem ustawienia http://forums.dlink.com/index.php?topic=9893.0 ) jedynie co udalo mi sie odkryc to to ze jak zmienie kanal wifi na 12 to iphone sie laczy i polaczy ale dopiero wtedy kiedy laptop nie jest polaczony - po polaczeniu iphona niestety laptop sie nie chce polaczyc ... oczywiscie na codzien w domu chodzi kilka laptopow i telefon wiec to nie powinien byc problem a jednak.. juz nie mam sily do tego - ma ktos jakies wskazowki ?

Pozdrawiam ;-)
iPhone 3GS - iPad 3G 16GB - teraz tylko MacBook Pro i potem wymiana na iP4 ;-)
proNoname
 
Posty: 25
Dołączył(a): Pn, 26 paź 2009, 11:44:26
Lokalizacja: iPad 4.2.1
Mój: iPhone 4
iOS: 4.3.3
Jailbreak: Tak

Postprzez mymon Wt, 2 lut 2010, 01:51:25

Jeśli zrobiłeś wszystko co opisałem w temacie to

1 albo ruter nie wyrabia z taka ilością klientów (i nie gadajcie mi tu jaki to D-Link jest ... bo nie jest :P )
2 albo masz taki eter w domu ze się iPek nie może dopchać do koryta (zakłócenia)
3 albo WiFi w iPku się "kończy"
4 kombinacja powyższych

sugestie
1 zobacz czy iPhone się łączy normalnie gdy wszystkie inne urządzenia bezprzewodowe są wyłączone
2 jeśli w dalszym ciągu są problemy to sprawdź na innym WiFi
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez proNoname Wt, 2 lut 2010, 01:55:41

Iphone dzis odpakowany... wifi dziala jak wylacze laptopa;-)
iPhone 3GS - iPad 3G 16GB - teraz tylko MacBook Pro i potem wymiana na iP4 ;-)
proNoname
 
Posty: 25
Dołączył(a): Pn, 26 paź 2009, 11:44:26
Lokalizacja: iPad 4.2.1
Mój: iPhone 4
iOS: 4.3.3
Jailbreak: Tak

Postprzez mymon Wt, 2 lut 2010, 01:58:20

czyli Ruter klęczy jak ma więcej urządzeń na WiFi
problemem jest zbyt słaba karta (pewnie zintegrowany chip WiFi)
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez proNoname Wt, 2 lut 2010, 02:08:31

No ale na codzien inne laptopy lataly - wczesniej mialem 5800 i wszystko ladnie chodzilo ;-)

W laptopie wifi zintegrowane ;-)
iPhone 3GS - iPad 3G 16GB - teraz tylko MacBook Pro i potem wymiana na iP4 ;-)
proNoname
 
Posty: 25
Dołączył(a): Pn, 26 paź 2009, 11:44:26
Lokalizacja: iPad 4.2.1
Mój: iPhone 4
iOS: 4.3.3
Jailbreak: Tak

Postprzez mymon Wt, 2 lut 2010, 02:17:45

W laptopie powinieneś mieć kartę WiFi bo gdzieś ta antena co leci w okół ekranu musi być podpięta :P
Jeśli to nie ruter się sypie pod wpływem ilości urządzeń to pozostają tylko zakłócenia ale i tak stawiam na D-Linka
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez proNoname Wt, 2 lut 2010, 02:21:20

Tak jak mowie - router wczesniej dzialal z 5 laptopami i jedna stacjonarka i bylo ok... problem jest tyko z wifi - po kablu laptop dziala i wifi na iphonie tez..

-- [Dodano] --

Ok działa - nie wiem czemu wczesniej nie chcialo dzialac mimo iz to ustawialem:

Security - zabezpieczenie hasłem to dość popularna opcja w ruterach WiFi jednak czasami najlepsze zabezpieczenie okazuje się zaporowe dla iPhone Jeśli masz problemy z połączeniem to chwilowo zrezygnuj z security albo chociaż ustaw najpopularniejszy standard by mieć pewność że nie jest one problemem dla iPhone
W tym celu ustaw zabezpieczenie na WPA-PSK z TKIP (hasło 8-12 znaków)

Dzieki i pozdrawiam ;-)
iPhone 3GS - iPad 3G 16GB - teraz tylko MacBook Pro i potem wymiana na iP4 ;-)
proNoname
 
Posty: 25
Dołączył(a): Pn, 26 paź 2009, 11:44:26
Lokalizacja: iPad 4.2.1
Mój: iPhone 4
iOS: 4.3.3
Jailbreak: Tak

Postprzez mymon Wt, 2 lut 2010, 10:12:32

Albo mnie coś ściemniasz albo to było jeszcze coś innego.. bo jaki ma związek security z tym ze jak laptop jest w eterze to iPhone pada a jak wyłączysz lapa to iPhone magicznie zaczyna się łączyć?
Ciągle obstawiam czkawkę D-Linka ale najważniejsze ze już Ci wszystko hasa 8-)
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez proNoname Wt, 2 lut 2010, 10:18:14

Sprawa jest prosta - w momencie ustawienia innego kanalu laptop przestaje W OGOLE widziec siec - dopiero jak wstrzele sie ze i iphone i laptop widzi to rozwiazanie lezalo w kodowaniu hasła - za pierwszym razem na laptopie nie załapało bo 7 miała zapisane inne dane do tej sieci i nie chciała połączyc ;-)
iPhone 3GS - iPad 3G 16GB - teraz tylko MacBook Pro i potem wymiana na iP4 ;-)
proNoname
 
Posty: 25
Dołączył(a): Pn, 26 paź 2009, 11:44:26
Lokalizacja: iPad 4.2.1
Mój: iPhone 4
iOS: 4.3.3
Jailbreak: Tak

Dodaj do:  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot
Następna strona

Powrót do Sprawdzone porady, Tutoriale (Software)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości