Forum myiPhone.com.pl : wszystkie tajemnice iPhone'a, iPada, iOS, Apple w Twoim zasięgu

TRIM a dysk HDD

Wszelkie inne dyskusje związane z Mac OS

Postprzez krzysiektca Śr, 19 sie 2015, 23:00:14

Witajcie. Mam problem. Wczoraj wymieniłem dysk HDD na SSD w moim Mini z 2014. Stary dysk wsadziłem w obudowę i chciałem go używać do time machine. Przed włączeniem trim wszystko działało. Po włączeniu tej funkcji, gdy podłącze dysk HDD pod USB strasznie zamula kompa..Wifi nie działa, nie wiem co mu się dzieje ? Czy funkcja trim może mieć na to wpływ ?
krzysiektca
 
Posty: 11
Dołączył(a): Śr, 19 sie 2015, 22:53:48
Mój: iPhone 5S
iOS: 8.4.1
Jailbreak: Nie


Postprzez mymon Cz, 20 sie 2015, 00:10:09

no raczej
skąd Ci się ten genialny pomysł włączenia TRIM na dysku HDD do tego po USB zrodził :im_stupid:
może zanim coś włączysz poczytaj do czego służy, jak się to ma do sprzętu który posiadasz i jak się tego używa: TRIM
Ostatnio edytowano Cz, 20 sie 2015, 08:43:02 przez mymon, łącznie edytowano 1 raz
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez krzysiektca Cz, 20 sie 2015, 07:24:27

Trim został włączony ogólnie przez terminal , ale miał być do SSD ;D nie wiedziałem ze ta funkcja będzie rownież działać na podłączane dyski pod usb
krzysiektca
 
Posty: 11
Dołączył(a): Śr, 19 sie 2015, 22:53:48
Mój: iPhone 5S
iOS: 8.4.1
Jailbreak: Nie

Postprzez mymon Cz, 20 sie 2015, 08:48:12

po USB nie będzie, ale o ile tego mogłeś nie wiedzieć to co Ci wpadło do głowy żeby odpalać TRIM na HDD? przecież to patent opracowany na potrzeby SSD..
i co znaczy "ogólnie przez terminal" przecież TRIM włącza się dla każdego z dysków z osobna - gdyby było tak jak mówisz to podłączenie byle nośnika/telefonu/aparatu powodowałoby zwiechę :roll:
muszę sprawdzić czy to jest wykonalne bo aż mi się wierzyć nie chce że system na to zezwala :hmm:
Coś Ty za SSD zapakował do tego mini i czego użyłeś do odpalenia TRIM ;)
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez krzysiektca Cz, 20 sie 2015, 09:42:41

Dysk SSD to Crucial BX100, sam w sobie działa bardzo dobrze. Problem zaczyna się po podpięcia dysku do portu usb. Włączyłem w terminalu funkcja sudo trimforce enabled, która jest dostępna od 10.10.4
krzysiektca
 
Posty: 11
Dołączył(a): Śr, 19 sie 2015, 22:53:48
Mój: iPhone 5S
iOS: 8.4.1
Jailbreak: Nie

Postprzez mymon Cz, 20 sie 2015, 10:16:40

mieszasz kolego..
najpierw pisałeś że wymieniłeś HDD na SSD - znaczy SSD siedzi teraz w mini a HDD podpinasz po USB - tak?
przed wykonaniem "sudo trimforce enabled" pojawił Ci się warn o taki:
Spoiler:

zaakceptowałeś.. komp się zrestartował i przeniosłeś SSD do kieszeni na USB? - nie ogarniam :roll:
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez krzysiektca Cz, 20 sie 2015, 10:19:32

Heeheh sorki za zamieszanie... Nie przeniosłem SSD siedzi w minaiaczu :) takie komunikat mi wyskoczył, komp się zresetował a stary HDD wsadziłem w obudowę i podłączylem pod USB :)
krzysiektca
 
Posty: 11
Dołączył(a): Śr, 19 sie 2015, 22:53:48
Mój: iPhone 5S
iOS: 8.4.1
Jailbreak: Nie

Postprzez mymon Cz, 20 sie 2015, 10:57:13

ehh.. coś mi się zdaje że TRIM dla USB nie jest włączony (jak sugerowałeś) i wystarczy zrobić reset NVRAM
ewentualnie zmienić driver USB albo znaleźć konflikt
ale to później.. teraz:
1) wyłącz kompa
2) podepnij HDD pod usb
3) włącz kompa i zrób reset NVRAM
(po sygnale rozruchu trzymaj wciśnięte klawisze ⌘⌥PR aż się ponownie zrestartuje)
4) potem pokaż screena z TRIM dla SATA-SSD i USB-HDD
(może być że system zapyta z którego dysku wystartować - zaznacz SSD)
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez krzysiektca Cz, 20 sie 2015, 11:46:12

Zresetowałem, ale dalej jest to samo... komputer jest przymulony, i nie działa wifi.. odłączam dysk wifi nagle działa..

http://zapodaj.net/bbc1083a23fdb.png.html
http://zapodaj.net/86077392d752b.png.html
http://zapodaj.net/1d1560cc81809.png.htm
Ostatnio edytowano Cz, 20 sie 2015, 11:52:32 przez krzysiektca, łącznie edytowano 1 raz
krzysiektca
 
Posty: 11
Dołączył(a): Śr, 19 sie 2015, 22:53:48
Mój: iPhone 5S
iOS: 8.4.1
Jailbreak: Nie

Postprzez mymon Cz, 20 sie 2015, 11:52:10

wklej w terminalu i pokaż wynik tych dwóch poleceń (z dzisiaj)
Kod: Zaznacz cały
cat /var/log/system.log

Kod: Zaznacz cały
cat /var/log/wifi.log
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Dodaj do:  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot
Następna strona

Powrót do Dyskusja ogólna (Mac OS)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości