Forum myiPhone.com.pl : wszystkie tajemnice iPhone'a, iPada, iOS, Apple w Twoim zasięgu

Time Machine - pytania i odpowiedzi :)

Wszelkie rozmowy o oprogramowaniu na Mac OS

Postprzez Lita Cz, 4 lis 2010, 02:25:10

kolejne, zapewne banalne:

czy Time Machine archiwizuje codziennie o stałej porze, czy jak sie podepnie odpowiedni dysk?
Niestety jeszcze jakiś czas nie będę w posiadaniu Time Capsule. :bezradny:

Qrcze - właśnie doczytałam.... cogodzinne kopie???? czyli dysk niemal na stałe....
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13


Postprzez mymon Cz, 4 lis 2010, 10:13:18

Lita, mocno Ci odradzam Time Capsule Nie znam nikogo (a trochę ludzi z Time Capsule znam) kto cieszyłby się tym dłużej niz 3 lata Cos z tymi kapsułami jest nie tak bo po 2-3 latach padają i jest niestety płacz
za te same pieniądze możesz sobie zbudować konkretnego NAS'a (RAID 5) w domu i robić na nim backup wszystkiego bez obawy ze stracisz dane jeśli nawet padnie dysk :kciuki:
Time Machine konfigurujesz jak chcesz ;)
Macintosh — podstawy: program Time Machine
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez Lita Cz, 4 lis 2010, 10:25:02

mymon napisał(a):za te same pieniądze możesz sobie zbudować konkretnego NAS'a (RAID 5) w domu

chętnie, ale myślę że mnie przeceniasz ;)
Dla mnie nie istotne jest czy to będzie TimeCapsule czy jakikolwiek inny dysk byle dostęp do niego był przez WiFI, żebym nie musiała mieć wiecznie podpiętego dysku archiwizacyjnego do lapka.
Tyle, że nijak nie potrafię czegoś takiego zbudować. Musiałby mnie ktoś prowadzić za rączkę - typu co konkretnie kupić i jak połaczyć :roll: A takiego kogoś nie mam. Przeleciałam teraz na szybko o tym RAID 5 i przyznam się szczerze że.... nie wiele łapię :oops: ... niestety...
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Postprzez mymon Cz, 4 lis 2010, 11:19:55

Lita, NAS to dysk sieciowy a w zasadzie serwer z dyskami - w dobrze ustawionej sieci możesz mieć do niego dostęp nawet z Chin - czy po WiFi? - zależy jak go podepniesz ;)
RAID 5 to macierz dysków połączonych ze sobą (min 3) w taki sposób ze dane przechowywane są na każdym z nich i w razie awarii jednego z dysków dane są odtwarzane z części porozrzucanych na pozostałych dyskach - obecnie najpopularniejszy sposób na archiwizowanie danych

Co do budowy i kosztów to napisałem ze możesz sobie sama taki zbudować bo na części wychodzi taniej Potrzebujesz skrzynkę zasilacz płytę obsługującą raid5 i min 3 dyski twarde
Możesz kupić takiego BOX'a w całości za €300 ale będzie znacznie uboższy w funkcje bo wrzuca na niego linuxa z wbudowanym FTP Samba ssh klientem torrent i tyle
Samemu można z niego zrobić dodatkowo media centre z iTunes dla wszystkich urządzeń etc - ta same cena a lepsze niż TimeCapsule no i się nie spusje po 2 latach ;)
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez Lita Pt, 5 lis 2010, 15:19:57

mymon, :bezradny: brzmi dośc skomplikowanie, zwłaszcza ostatnia część o media centre z iTunes
O jaką płytę chodzi? Myślałam że wystarczy mieć dysk ktory mozna podpiąc pod router.... a tu wychodzi że mam budować jakies kolejne urzadzenie? Świecić zacznę :lol:

Poproszę może jakiegos tutka, najlepiej ze wskazaniami co powinnam zakupić ... bo glupia pod tym względem jestem :im_stupid:
ja chcę miec tylko dysk sieciowy i żeby dzialal...
A, nie musi być z RAID - jakoś mnie nie przekonuje ta funkcja , robić backup backup'u :hmm:

Szczerze to już mi łeb paruje.
Znalazłam Synology DS110j - o cos takiego chodzi? Rozumiem że do tego będę musiała zmienić router na taki który ma wejście USB, żeby to podłączyć ? Coś jeszcze do tego?

już wiem. Na razie routera nie zmieniam, zamówiłam Synology DS210j , ma działać
A jak komuś się będzie chciało ( mymon, ) to może potem podpowie mi jak to jeszcze ulepszyć żeby było bardziej użyteczne :)
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Postprzez mymon Pt, 5 lis 2010, 16:52:22

od kilku tygodni chodzi za mną HTPC
Obrazek
Bo fajnie by mi się wpasował w sprzęt audio ale priorytet bierze Nikon D5000 + Nikkor 18-200

Lita, miałem na myśli serwer (jak ten powyżej) do wszystkiego z kilkoma dykami tak ze nawet przy awarii jednego nie tracisz danych
Możesz kupić gotowego (gównianego NAS'a z Linuxem) jak ten
albo za te same pieniądze zbudować sobie coś znacznie lepszego - czyli domowy serwer z zainstalowanym iTunes mogłabyś sobie synchronizować wszystkie swoje urządzenia z jednym kontem iTunes (na tym serwerze) a dodatkowo trzymać na nim gry/ filmy/ muzykę/applikacje/zdjęcia i co tam sobie chcesz
Dostęp po WiFi i kablu w domu i poza domem tez (jak streaming filmów przez AirVideo)
Dodatkowo możesz z niego puszczać filmy i muzykę przez kino domowe etc (czytaj Media Centre)
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez Lita Pt, 5 lis 2010, 19:57:43

mymon, ja w tym miesiącu wydalam w huk kasy...w życiu tyle nie wydałam w jednym miesiącu a myslę że i w roku (jeśli chodzi o zachcianki)
Chodzi mi o coś zwykłego do przechowywania danych i robienia backup'u w Time Machine.
Mam już w domu Synology DS210j .... wszystko ładnie pięknie ale ni cholery nie mogę tego zainstalować - ciągle każe mi wskazać ścieżke pliku instalacyjnego a ja nie mam żadnego pliku. :im_stupid: :im_stupid: :im_stupid:
I d... wydałam 800,- i mam pudełko... To chyba jednak mnie przerosło.
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Postprzez Lita Pt, 5 lis 2010, 23:48:08

mymon, to jest serwer i musi mieć zainstalowany firmware . Już doszłam co i jak i działam. Ściągam DSM i powiem że z tego co poczytałam to to pudełeczko (całkiem sporych rozmiarów) zapowiada się bardzo ciekawie.
Oczywiście dokupiłam do tego dysk 1TB - zobaczymy :) Jak to wszystko uruchomię to będzie cudnie :)
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Postprzez mymon So, 6 lis 2010, 13:56:01

Lita, przyda Ci sie
WebDrive i TimeMachineEditor
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez Lita N, 7 lis 2010, 23:39:59

Jak wiadomo Time Machine pozwala na pełny backup naszego Mac'a .
To oprogramowanie absolutnie mnie kupiło. Możliwość odzyskania nie tylko całego systemu (włączając w to każdy szczegół od tapety po ustawienie ikonek na pulpicie) ale także możliwość odzyskania poszczególnego pliku czy folderu, który np zupełnie przypadkiem wylądował w koszu. Do tego dochodzi jeszcze design aplikacji i sposób przeglądania backup'ów - miodzio :)
Ja Time Machine, dzięki aplikacji TimeMachine Editor, mam ustawioną tak, by kopia robiła mi się co 12h. Jedna kopia została wykonana o godzinie 17:32 czyli kolejna wypada po 5 rano, kiedy zwykle Mac jest uśpiony. I teraz zastanawia mnie jedno: czy Mac się wybudzi by zrobić kopię w/g planu, czy backup będzie opóźniony do momentu uruchomienia przeze mnie komputera?
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Dodaj do:  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot
Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości