Forum myiPhone.com.pl : wszystkie tajemnice iPhone'a, iPada, iOS, Apple w Twoim zasięgu

Time Machine - pytania i odpowiedzi :)

Wszelkie rozmowy o oprogramowaniu na Mac OS

Postprzez mymon N, 17 cze 2012, 13:08:17

wylaczenie indeksowania jest wskazane jesli dysk do backupow uzywany jest przez wiele mackow (jedna z przyczyn dlaczego TimeCapsule pada po 2-3 latach)
z terminala
Kod: Zaznacz cały
mdutil -i off /Volumes/VolumeName
a przywracasz
Kod: Zaznacz cały
mdutil -i on /Volumes/VolumeName

lub z X'ow
System Preferences >> Spotlight >> Privacy (tu dodajesz folder/dysk ktory ma byc zostawiony w spokoju)
bez watpienia odciazy to dysk i na te chwile moze to pomoc ale wg mnie jest to tylko doraznie rozwiazanie preoblemu ktory z pewnoscia da o sobie znac z jakis czas dlatego powinnas przebadac jak zachowuje sie dysk i Wifi w domu kiedy robisz backup :kciuki:
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak


Postprzez iphonedesign N, 17 cze 2012, 13:15:57

J.W. U mnie potrzebny był jeszcze reset kompa.
iphonedesign
 
Posty: 173
Dołączył(a): Cz, 25 lut 2010, 21:54:24
Mój: iPhone 4S
iOS: 4.2.1
Jailbreak: Nie

Postprzez Lita N, 17 cze 2012, 13:39:55

wyłaczyłam indeksowanie a i tak indeksuje. Chyba w ogóle oleję backup i wyłączę TM :evil:

BTW przewidywany czas backupu - ok 173 dni :im_stupid: :mad:
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Postprzez mymon N, 17 cze 2012, 13:59:45

nom ja backupow nie robie w ogole bo po co :rotfl:
ale jesli sa Ci potrzebne to zrob reset PRAM podepnij dysk przez USB
wyczysc poprzedni backup i zrob nowy (obserwujac procesy w tle)

Fajnym programem ktory kiedys juz polecalem jest Xlog
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez Lita N, 17 cze 2012, 14:16:04

no backup przydał mi się w poważnej kwestii tak naprawdę raz - gdy 1Password po jednym z update stracił wszystkie dane.
Przemyślę sprawę...
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Postprzez Matisek123 N, 17 cze 2012, 14:28:58

Wiesz Lita, ja mam podpięty dysk 1 TB pod iMac'a i nie żałuję, że używam go w celach TM. Pomimo tego że zajmuje mi jedno złącze USB, to cieszę się bo już raz uratował mi maca. Najgorsza była pierwsza kopia( kilka godzin, 7-8) a potem regularne robienie backup'ów i wszystko gra. Dysk nie przeszkadza mi i tylko ozdabia mi biurko, a Mac wcale nie muli(polecam CleanMyMac) nawet z indeksowaniem TM.
Ostatnio edytowano N, 17 cze 2012, 14:30:21 przez Matisek123, łącznie edytowano 1 raz
Chętnie pomagam na PW
Avatar użytkownika
Matisek123
 
Posty: 1492
Dołączył(a): Śr, 10 lis 2010, 22:13:40
Lokalizacja: Warszawa
Mój: iPhone 6S
iOS: 9.3b1
Jailbreak: Nie

Postprzez Lita N, 17 cze 2012, 14:43:59

Matisek123, no ja tak miałam do tej pory, tyle że przez WiFI ... tyle że ostatnio zaczęły się kłopoty...
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Postprzez mymon N, 17 cze 2012, 14:45:18

absolutnie się nie zgadzam z Matisek123
backup dokumentów robię od czasu do czasu ze względu na dysk SSD - dropbox zrzuca mi dane w 3 niezależne miejsca
a CleanMyMac to największe zło jakie powstało na OSX - lista topików o problemach po instalacji tego softu jest nieskończona
Nie używam TM bo za długo trwa i mu nie ufam
Nie używam 1Password bo tez mu nie ufam - jak padnie to.. sama wiesz ;)
Ostatnio edytowano N, 17 cze 2012, 14:52:04 przez mymon, łącznie edytowano 2 razy
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
Avatar użytkownika
mymon
 
Posty: 4289
Dołączył(a): Wt, 7 lip 2009, 10:34:58
Lokalizacja: IE
Mój: brak
iOS: Lolipop
Jailbreak: Tak

Postprzez Lita N, 17 cze 2012, 14:47:33

no własnie... CleanMyMac .... coś mi sie niejasno kojarzy, że problemy zaczeły sie po któryms czyszczeniu tym programem :evil:
naprawdę naprawdę razem, na pewno po prostu oddzielnie ... w ogóle, wziąć, ączać i wyłączać.
_________
 Telefon: iPhone XS Max 64GB,
 Komputer: MacBook Pro 13" 2017 TB,
 Tablet: iPad Pro 9,7 Cell
Apple Watch 4
Apple TV4K
Apple TV3
Avatar użytkownika
Lita
 
Posty: 5854
Dołączył(a): So, 6 wrz 2008, 17:57:30
Mój: iPhone 6
iOS: 10.2.1ß
Jailbreak: Nie
Game Center: Lita13

Postprzez judasz Śr, 19 gru 2012, 21:36:00

witam , mam maly problemik, a pewnie ktos bedzie znal rozwiazanie. Otoz chce uruchomic kapsule czasu czy jak sie to tam zwie po polsku i cos jest nie tak a wiec podlaczylem zewnetrzny dysk 2giga podzielony na dwie partycje jedna partycje potrzebuje na roznego rodzaju rzeczy a druga partycja ma byc tylko i wylacznie pod TM .Iteraz problem jest taki , jak chce uruchomic TM to wyskakuje wiadomosc ze nie moze znalesc zadnych urzadzen ( airport wireless devices ) i kaze mi jeszcze raz skanowac i znow to samo, wie ktos moze o co chodzi i co robie , zrobilem nie tak.ps. nie jestem jakis super techniczny z tych spraw,pzdr.
ps. dysk twardy to najzwyklejsz WD 2T dzieki z gory
judasz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 19 gru 2012, 21:31:38
Mój: iPhone 3G
iOS: 10.6.8
Jailbreak: Nie

Dodaj do:  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron