Forum myiPhone.com.pl : wszystkie tajemnice iPhone'a, iPada, iOS, Apple w Twoim zasięgu

Sprawdź czy możesz zrobić JB i zdjąć SimLock ze swojego "i"

Tutoriale, Pewne i skuteczne sposoby użytkowników

Postprzez zibi2 Pn, 11 mar 2013, 15:50:06

Nie jest tak żle.Większość Ipków dostępnych w kraju ma stare boot roomy.Na kilkanaście które robiłem w ostatnich 3 miesiącach tylko 2 miały new boot room.
Avatar użytkownika
zibi2
 
Posty: 2252
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2012, 01:49:34
Lokalizacja: VANNES /FR ŁÓDŻ/PL
Mój: iPhone 6S
iOS: 10
Jailbreak: Tak


Postprzez jakniktinny N, 5 maja 2013, 10:44:26

Hej,

Mam okazję kupić tanio 3GS z UK,
Problem jest taki, że ma simlocka na jedną z angielskiej sieci ale sprzedawca nie wie którą.
Podobno można zrobić to za darmo tutaj http://www.jbwizard.com/index.php

iP ma wgrany soft 6.0.1, domyślam się że bez JB

Jako, że jestem zielony w tym temacie, chciałbym rozwiać kilka moich wątpliwości:
- Czy taka metoda będzie skuteczna do ściągnięcia simlocka?
http://www.letsunlockiphone.com/ultrasn0w-fixer-6-0-1-unlock-iphone-3gs-iphone-4-running-ios-6-0-1/
- Jaka jest szansa uwalenia telefonu przy tym?
- Czy warto zaktualizować do nowszej wersji softu i dopiero bawić się w JB?
- Mam zamair sprawdzić czy telefon nie jest na czarnej liśćie - jakie są konsekwencje bycia na niej? Z tego co wiem, to nie działałby wtedy w UK, ale w PL już tak.

Z góry dzięki za odpowiedzi
jakniktinny
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 5 maja 2013, 10:24:15
Mój: iPhone 3GS
iOS: 4.1
Jailbreak: Tak

Postprzez zibi2 N, 5 maja 2013, 11:58:27

Poproś sprzedającego o IMEI i numer seryjny .Mając IMEI będziesz mógł sprawdzić sieć i czy IP nie jest na czarnej liście.Mając numer seryjny bedziesz mógł sprawdzić jaki IP ma boot rom Jeśli okaże się że ma stary to bedzie można go odblokować programowo. Tu możesz sprawdzić tego IP http://www.simlockgsm.pl/pl/50-blacklisted-worldwide-iphone-4-3gs-3g.html http://www.simlockgsm.pl/pl/iphone-sprawdzenie-operatora/84-carrier-check-iphone-4-3gs-3g.html
Avatar użytkownika
zibi2
 
Posty: 2252
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2012, 01:49:34
Lokalizacja: VANNES /FR ŁÓDŻ/PL
Mój: iPhone 6S
iOS: 10
Jailbreak: Tak

Postprzez jakniktinny Śr, 8 maja 2013, 23:30:25

Kupiłem 3GS i oto co się okazało:
- ma wersję 4.1
- ma baseband 5.13.04

Wg imei.info "SIM lock: unlocked" co jest dziwne bo wg sprzedawcy ma fabrycznego simlocka na jakąś sieć

Ze strony http://www.chipmunk.nl/klantenservice/applemodel.html/:
Production year: 2010
Production week: 49 (December)
Production number: 2910 (within this week)

Czy mogę go zaktualizować pod jakiś soft 6.x.x lub chociaż 5.x.x i dalej nie mieć simlocka? Jeśli tak to jakim sposobem nie tracąc funkcjonalności GPS?
Wiem tyle, że w telefonie jest wgrana Cydia. Wg sprzedawcy "simlock był zdjęty Ultrasn0wem i telefon ma jailbreaka".
jakniktinny
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 5 maja 2013, 10:24:15
Mój: iPhone 3GS
iOS: 4.1
Jailbreak: Tak

Postprzez artur_n Cz, 9 maja 2013, 09:13:22

Sprawdź w cydii czy jest zainstalowany ustrasnow. Jak nie to nie masz silmocka.
Everybody lies...
Avatar użytkownika
artur_n
 
Posty: 1705
Dołączył(a): Wt, 22 lut 2011, 10:45:12
Lokalizacja: Jarosław
Mój: iPhone
iOS: 11
Jailbreak: Nie

Postprzez jakniktinny Cz, 9 maja 2013, 09:25:25

Jeśli dobrze sprawdzam to w All packages przy ultrasn0w jest zielony tick, czyl chyba niestety mam simlocka :/

Z tego co widze to wystarczyl by mi nawet soft przynajmniej 5.1.x , bo wiekszosc aplikacji wymaga tej 5.0 lub 5.1

Czy jest opcja by wgrac taki soft i zachowac unlocka i jb?
jakniktinny
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 5 maja 2013, 10:24:15
Mój: iPhone 3GS
iOS: 4.1
Jailbreak: Tak

Postprzez zibi2 Cz, 9 maja 2013, 10:01:20

Jeśli Masz zapisane pliki SHSH od tych iOS to tak.Jest taka możliwość.
Avatar użytkownika
zibi2
 
Posty: 2252
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2012, 01:49:34
Lokalizacja: VANNES /FR ŁÓDŻ/PL
Mój: iPhone 6S
iOS: 10
Jailbreak: Tak

Postprzez jakniktinny Cz, 9 maja 2013, 19:38:26

OK, zgrałem za pomocą TinyUmbrella 4.1 i 6.1.3, te dwa shsh miałem w Cydii. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze.

EDIT:
Ugotowałem soft chyba poprawnie, dostałem plik zaczynający się od "000001.....sn0wbreeze_iPhone_3GS_6.1.3-10B329_signed"

Niestety po przejściu w Pwned DFU i próbie wgraniu softa przez iTunes wywala mi błąd 1601. Baseband mam stary 5.13.04, pliki shsh zgrałem sobie tinyumbrellą i je wykorzystałem.

Próbowałem już z wyłączeniem antywirusa, trybem administratora iTunes, czy zmianem portu USB. Niestety dalej to samo.. Ma ktoś jakieś pomysły co jest nie tak?

EDIT2:
Na szczęście się udało. Jeszcze raz przeszedłem przez cały proces gotowania softu w sn0wbreeze i to na koncu za jego pomoca przeszedlem do Pwned DFU. Wtedy iTUnes mi sie sam otworzyl i zglosil, a poprzednio musialem go recznie otwierac. 6.1.3 chodzi nad wyraz dobrze na tak leciwym 3GS :)
Ostatnio edytowano Pt, 10 maja 2013, 09:55:41 przez jakniktinny, łącznie edytowano 2 razy
jakniktinny
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 5 maja 2013, 10:24:15
Mój: iPhone 3GS
iOS: 4.1
Jailbreak: Tak

Postprzez xinqev Wt, 21 maja 2013, 22:35:53

W dalszym ciągu siedzę na sofcie 4.0 a chciałbym przenieść się na 4.3. Simlock zdejumuję notorycznie dzięki ultrasn0w, czy na 4.3 będę mieć tę możliwość?
xinqev
 
Posty: 229
Dołączył(a): So, 19 cze 2010, 15:58:46
Mój: iPhone 3GS
iOS: 5.1.1
Jailbreak: Tak
Game Center: Xinqev

Postprzez Vertuz Wt, 20 sie 2013, 18:19:59

Czesc,

Temat byl pewnie wałkowany 100 razy lecz zapytam 101 raz.

iP 3GS z simlockiem amerykańskie AT&T.

Wersja iOS: 4.1

baseband: 06.15.00

Chcę nie mieć simlocka i w miarę nowy soft.

Nie znam się - nie korzystam prywatnie z iP.

Mam komputer MAC.

Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Vertuz
 
Posty: 367
Dołączył(a): Pt, 6 mar 2009, 19:45:47
Mój: iPhone 5S
iOS: 8.3
Jailbreak: Nie
Game Center: Arturoo7

Dodaj do:  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprawdzone porady, Tutoriale (Software)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości