TomTom wady i zalety

Aplikacje do nawigacji, mapy, gps

Postprzez mymon 22 wrz 2009, o 00:23

Nie ukrywam ze nawigacja w IP zdecydowała o jego zakupie Na własnych oponach testowałem kolejno xGPS >> IDA >> Navigon UK/IE >> Navigon Europe >> TomTom UK/IE >> CoPilot UK/IE

Wydawałoby się ze TomTom jest najlepiej dopracowany jako nawigacja

1) pokrycie terenu
2) obieranie trasy
3) interface
4) całkiem nieźle trzyma sygnał w porównaniu do konkurencji

ma jednak kilka uciążliwych wad (zwłaszcza w mieście) które go dyskwalifikują

1) ~3-5 sekundowe opóźnienie co na gęstych skrzyżowaniach jest czasami nie do przeżycia
2) szybko wciąga baterie - nie chce powiedzieć ze 2x szybciej od Navigona ale 30% lekko

Wiem ze niebawem pojawi się w Pl i sporo osób będzie testować na własnym paliwie wiec zakładam topik dla tych co już maja i dla tych którym szkoda wydać ~100€ (zobaczymy po ile będzie dokładnie) może kolejne posty zmienia trochę punkt widzenia na upragniona przez większość kierowców nawigacje

Nie doczekałem się nawigacji która w pełni by mnie zadowalała Póki co preferuje Navigona UK/IE (Europe na 3G muli i gubi sygnał) CoPilot obiera takie trasy ze lepiej jeździć bez nawigacji :P

Moja OCENA 6/10 :evil:
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
mymon

Mój: iPhone 3GS
Firmware: 3.1.3
Jailbreak: Tak

Postprzez FiTzu 22 wrz 2009, o 08:09

mymon napisał(a):1) pokrycie terenu

O ile nie powstanie Automapa to TomTom, Sygic i wszystkie inne mapy na bazie teleatlasu będa miały to samo pokrycie.
mymon napisał(a):1) ~3-5 sekundowe opóźnienie co na gęstych skrzyżowaniach jest czasami nie do przeżycia

każda navi czasami wariuje kiedy nie ma ruchu, lub kiedy jest duużo przecznic od ulicy...

Ale moim zdaniem oceniłeś za nisko. Ja bym dał TT i Sygicowi 7,5-8/10

Jedyną nawi która mogłaBby ZASŁUŻYĆ na 9-10/10 to automapa. Choć też ne jest idealna, no i nie ma jej jeszcze na jabłuszka...
Nie pomagam na PW. Do zadawania pytań służy forum.
Chcesz wygrać aplikację? Sprawdź aktywne konkursy -> Konkursy myiPhone
.Bombing.For.Peace.Is.Like.Fucking.For.Virginity.
FiTzu

Firmware: 3.1.2

Postprzez qrs 22 wrz 2009, o 08:31

Przydałoby się jakieś porównanie w formie tabelki wszystkich dotychczasowych nawigacji, ułatwiłoby to wybór.
pozdrawiam,
qrs
qrs

Firmware: 4.0
Jailbreak: Nie
Ostrzeżenia: 1

Postprzez Fresh 22 wrz 2009, o 10:30

jestem również za żeby zrobić porównanie najlepiej jak by to zrobił admin na podstawie napisanych postów przez użytkowników nawigacji??
Fresh

Mój: iPhone 3G

Postprzez mymon 22 wrz 2009, o 10:32

FiTzu napisał(a): każda navi czasami wariuje kiedy nie ma ruchu, lub kiedy jest dużo przecznic od ulicy..

Navigon na tych samych trasach działa mi bez opóźnienia a Kaska z CoPilot mówi skręć w prawo kiedy na mapie mam zaznaczone w lewo (tragedia)

Możliwe ze ciut za nisko oceniłem bo poprzeczkę postawiłem TomTom'owi za wysoko Pomysl z tabelka/rankingiem bardzo trafiony - fajnie jakby iAdmin przykleil sonde/ankiete w dziale nawigacje
I see dumb people… they're everywhere… they walk around like everyone else… they don't even know that they're dumb…
And… Some of them… They post here
mymon

Firmware: 3.1.3

Postprzez ciciol 22 wrz 2009, o 16:01

Cześć :) Ja dość często jeżdżę do Hiszpani, może częściej latam, ale jeżeli chodzi o naziemne podróże to Navigon sprawdział się wyśmienicie. Podróż z Poznania do Roses w 100% trafna. Na Automapie było dokladnie tak samo. Tak więc Navigo jako nawigacja jest super. P.S. Jeżdżąc po Barcelonie, ani razu nie poprowadził mnie źle.
ciciol

Postprzez mirdo 21 lis 2009, o 02:40

Miałem fabryczną nawigację Blaupunkt. Aktualnie mam tomtom i oceniam jednak zdecydowanie wyżej, Navigon nie używałem. Ale przysłowiową "wisienką na torcie" w przypadku nawigacji jest wyposażenie w system TMC, który w przypadku tomtom w Europie Zachodniej sprawdza się znakomicie, na to naprawdę warto wydać pieniądze gdy ktoś dużo jeździ.Ale chyba niestety nie ma możliwości korzystania z niego na iphonie.Wobec tego chyba po prostu do dzwonienia powinno się kupowac telefony, do nawigacji dobre urządzenia do tego przeznaczone, a dla przyjemności iphona.
Pozdrawiam wszystkich.
mirdo

Firmware: 3.1.2
Jailbreak: Nie

Postprzez madzos 11 gru 2009, o 17:29

Witam.

Mam pytanie, czy po zakupie TomToma na Iphone podczas nawigacji łączy się bez naszej wiedzy z netem co wiąże się z dalszymi opłatami ?
madzos

Firmware: 3

Postprzez luk4sz 11 gru 2009, o 17:52

Nie.
Nie pomagam na GG i PW (nie odpisuje na takie wiadomości).
Na PW proszę pisać tylko w sprawach dotyczących moderacji.
Przestrzegaj regulaminu, nie będziesz miał pretensji do moich działań.
luk4sz

Firmware: 4.0.1

Reklamy charytatywne:

Dodaj do:  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot

Powrót do Nawigacja GPS