otóż właśnie Kolega kupił w Islandii iPhone 2g . który po pewnym czasie umarł i dał mi go prosząc żebym rzucił na niego okiem ponieważ mam już jakieś doświadczenie z takimi zabawkami (skromne bo skromne ale zawsze jakieś )
a wiec do szczegołów
telefon jest martwy nie reaguje na nic jedynie gdy podpinam go kablem pod usb wyświetla flagę Islandii z jakimiś postaciami czy coś za nią ,dosłownie po sekundzie ekran gaśnie i za sekundę znowu flaga. i tak cały czas (doszedłem do wniosku ze posiada on jakaś ichniejsza wersie systemu) normalnie w takich przypadkach wchodziłem w DEFU i instalowałem nowy system. w tym wypadku gdy Wchodzę w DEFU komputer nie reaguje . co ciekawsze gdy próbuje go wywołać z DEFU do normalności pojawia się na dłużnej flaga i telefon przechodzi Recovery Mode a iTunes bez reakcji (zmieniałem komputer i próbowałem na 2 kablach oryginalnych) i bez reakcji pomocy
a i kumpel mówił ze na początku szwankował mu przycisk HOME (moim zdaniem jest ok ponieważ da się wejść w DEFU )
opowiadał mi ze się po prostu się wyłączył i zaczął wibrować i od tego czasu był martwy .
EDIT:
jest to godło Islandii http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Islandii taka ciekawostka:)