Czy uwierzyć?

Rozmowy o wszystkim innym niż iPhone

Postprzez Bulvique 19 lut 2010, o 08:22

Niepokoi mnie trochu ta cena. A w sumie głównie różnica - iPhone 3 GS 16GB kosztuje 250 $, a iPhone 3 GS 32 GB kosztuje 280 $. Ja za swojego iPka 32 GB dałem 179 Euro w abonamencie Orange we Francji. Nowy, bez abonamentu w salonie kosztuje około (minimum - nie wiem dokładnie, bo nie sprawdzam na bieżąco) 700-750 Euro. Tak, że różnica jest dość znaczna. Ja bym nie był na Twoim miejscu tak do końca przekonany. Lepiej dopłacić nawet i 500 zł, lub i więcej, ale być pewnym, że ma się towar najwyższej jakości.
W każdym bądź razie moim zdaniem coś tu jest nie tak, ale to tylko moja opinia.
Powodzenia!
Bulvique

Mój: iPhone 3GS
Firmware: iOS4.0
Jailbreak: Nie

Postprzez pr0psik 19 lut 2010, o 14:38

iPhone jest już bez simlocka i po jailbreak'u.
Co do wysyłki za pobraniem - jest możliwa tylko na obrębie danego kraju, nie ma możliwości wysyłki za pobraniem do innego kraju. Te 280$ to cena razem z przesyłką.
pr0psik

Mój: iPod Touch 3G
Firmware: brak

Postprzez Bulvique 19 lut 2010, o 15:37

Hmmm... Jak dla mnie dziwnie to wygląda. Numer telefonu z prefiksem angielskim. Sprawdzałem na e-bayu angielskim i nie mogłem znaleźć tańszych iPhonów 3GS 32 GB poniżej 350 funtów. 16GB też do tanich nie należało. Poza tym na stronie gość napisał, że sprzedaje również inne telefony. Podejrzane jest to, że skoro prowadzi sprzedaż na taką skalę(pisze, że 700 telefonów,lub innych urządzeń na tydzień) to czemu nie ma nawet własnej strony internetowej, tylko ogłasza się na forach? No i ten prefiks w telefonie +44, czyli UK, a ceny w $? Ja byłbym tutaj ostrożny...
Bulvique

Postprzez pr0psik 19 lut 2010, o 15:49

A czy jest jakaś możliwość nawiązania umowy z tą osobą?

EDIT: Mam na myśli to, czy można zawrzeć z nim umowę przez internet lub jakąś inną opcje, która dałaby mi pewność, że otrzymam to, co zamawiałem?
pr0psik

Postprzez iFOOK 19 lut 2010, o 17:37

A czy nie możesz mu po prostu zaproponować żeby wystawił tego iPhone'a na eBay'u i zrobił z tego np. aukcję prywatną? (nie jestem pewien czy jest to możliwe, ale skoro allegro posiada taką opcję...) W takim wypadku byłbyś w pełni zabezpieczony :)
Piszemy poprawną polszczyzną, używamy znaków interpunkcyjnych !
Nie pomagam na PW.
iFOOK

Firmware: 4.0.1

Postprzez pr0psik 19 lut 2010, o 19:01

Hmm... A jakie ebay ma zabezpieczenia na oszustów? Bo niezbyt się orientuje w tym temacie...
pr0psik

Postprzez iFOOK 19 lut 2010, o 20:29

Nie powiem Ci konkretnie, ale nie jestem pewien czy jest to istotne. Samo Allegro zabezpiecza transakcje swoich użytkowników do kwoty 300 (lub 500zl), tzn. jeśli sprzedawca nie wywiąże się z umowy to Ty otrzymujesz zwrot pieniędzy, a Allegro kontynuuje sprawę we własnym zakresie. Myślę, że eBay, który działa na zacznie większą skalę ma również wystarczające zabezpieczenia dla swoich użytkowników.
Tak czy inaczej transakcje prowadzone przez portale typu eBay są w pełni formalne i bezpieczne, a na pewno bezpieczniejsze od płacenia komuś z innego kraju bez żadnej gwarancji ;)
Piszemy poprawną polszczyzną, używamy znaków interpunkcyjnych !
Nie pomagam na PW.
iFOOK

Postprzez luk4sz 19 lut 2010, o 20:37

Na allegro zabezpieczenia są zerowe. Najpierw musisz zgłosić sprawę na policję dopiero po jej rozpatrzeniu możesz ubiegać się o zwrot kwoty od allegro. Samo allegro wypina się od sprzedających. Tak jest też pewnie na ebayu, szczególnie jeżeli kupujesz od kogoś z innego kraju, sprzedającego jeszcze w innym kraju. Taka sprawa może się ciągnąć latami.
Nie pomagam na GG i PW (nie odpisuje na takie wiadomości).
Na PW proszę pisać tylko w sprawach dotyczących moderacji.
Przestrzegaj regulaminu, nie będziesz miał pretensji do moich działań.
luk4sz

Mój: iPhone 3G
Jailbreak: Tak

Postprzez pr0psik 19 lut 2010, o 20:52

Tak mnie podłamaliście, że chyba kupię Nokie 5800 XM z allegro... Cena podobna ;)
pr0psik

Postprzez Bulvique 19 lut 2010, o 23:01

Na eBay'u płatność zazwyczaj odbywa się poprzez paypal. Suma 300 $ powinna być w pełni zwrócona w przypadku nie wywiązania się tego gościa z umowy. Podając im dane bankowe eBay ma automatycznie dostęp do jego danych i sprawa jego złapania, tudzież osądzenia odbywa się dość szybko. Tak, że jest to bezpieczna forma dobicia z kimś interesu. Kwestia tylko, czy gość będzie skory do wystawienia tych telefonów na eBay'u. W przeciwnym wypadku nie ma żadnej pewności o tym, czy dostaniesz prawdziwego iPhona, czy może jego gliniany odlew :P
Bulvique

Reklamy charytatywne:

Dodaj do:  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na luzie